Messen onderhouden

Hieronder geef ik graag een aantal tips om uw messen na het slijpen zo lang mogelijk scherp te houden.

  • Afwassen met de hand en niet in de vaatwasser (en goed afdrogen)
  • Gebruik een goede snijplank van hout of kunststof
  • Voorkom harde klappen met de snede op de snijplank
  • Strop uw mes wanneer deze minder goed begint te snijden (zie stroppen)
  • Breng tijdig uw messen om te laten slijpen om zo eventuele schade niet te vergroten

De meest belangrijke onderdelen (dit zijn ze niet allemaal)

Lemmet
Dit deel van het mes wordt geslepen en zorgt voor het daadwerkelijke werkvlak.
Snede
De hoek waarin het lemmet geslepen is waardoor deze tot een scherpe punt komt.
Rug
De dikte van het lemmet.
Krop
Vaak het punt waar het mes in balans is.
Heft
Het handvat dat uit verschillende materialen kan bestaan.

Door bepaalde materialen of verschillen in diktes kunnen deze onderdelen zorgen voor een mes dat in bepaalde taken uitblinkt. Denk bijvoorbeeld aan een fileermes. Deze moet erg dun en flexibel zijn.